CIOFF CZ

Dětský folklorní soubor Fryštáček

Dětský folklorní kroužek FryštáčekSoubor vznikl v roce 1988 v městečku Fryšták, které leží v blízkosti Zlína. Ve spolupráci s místní školou tak zahájil svoji činnost další dětský soubor vychovávající budoucí tanečníky Valašského souboru Kašava. Vedení dětského kolektivu proto také zabezpečují výhradně současní či bývalí členové tohoto souboru. Fryštáček pracuje pod hlavičkou Valašského souboru Kašava, z. s..

V současné době jsou vedoucími souboru Kateřina Pšejová, Petra Hunáková a Antonín Bradáč. Ve svém repertoáru mají dětské hry, písně, tance a říkadla z Valašska, vystupují ve valašských a fryštáckých krojích, protože Fryšták leží na rozhraní Valašska a Hané.

Vystoupení

Fryštáček se svými pásmy vystupuje nejen na Zlínsku, ale i na folklorních festivalech, například Rožnovských slavnostech (1999), Dětské Strážnici (2000, 2005), Mezinárodním festivalu dětského folkloru zemí střední Evropy v Luhačovicích (2000) či na Mezinárodním folklorním festivalu Strážnice (2001, 2004). Mezi největší úspěchy řadí Fryštáček postup do Zemské přehlídky dětských folklorních souborů moravských a slezských v Kroměříži v roce 1999 a 2003 a postup členek souboru do celostátního kola soutěže dětských zpěváků v roce 2002 a 2003 a v neposlední řadě vystoupení souboru na MFF Strážnice 2004, kde svými výstupy provázel programem „ Na pastvisku“ věnovaném Ludvíku Vaculíkovi. V roce 2003 zavítal Fryštáček také na mezinárodní dětský festival do polského Lublinu, kde strávil týden se soubory různých zemí.

Náplň souboru

  • Tancování a zpívání lidových písní z okolí Fryštáku, regionu Valašska a pomezí Valašska a Hané
  • Udržování lidové kultury, zvyků a tradic
  • Vystupování v lidových krojích
  • Výlety zaměřené na poznávání lidové kultury, táboráky, hry a akce k utužení kolektivu souboru i k navázání kontaktu s dětmi z dalších dětských souborů

Zkoušky probíhají každý pátek od 16.30 do 17.30 hodin v tělocvičně ZŠ Fryšták.

Požadavky na členství

Věk: 5–13 let

Pravidelná docházka: moc prosíme rodiče, aby co nejdříve omlouvali děti v případě, že se nebudou moci zúčastnit zkoušky nebo vystoupení.

Cvičební oblečení: cvičky (ne tenisky!), tričko, tepláky (popř. elasťáky, kraťasy...), pro holky sukýnky.

Fotografie z vystoupení

Kontaktujte nás

Valašský soubor Kašava, z. s.
DFS Fryštáček
Štefánikova 2987
760 01  Zlín
tel.: +420 732 616 270
e-mail: katerina.psejova@email.cz

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.