• Nacházíte se zde:
  • Valašský soubor Kašava


CIOFF CZ

Valašský soubor Kašava

Počátky

Valašský soubor Kašava vznikl v roce 1971 z iniciativy předsedy JZD Kašava–Držková Josefa Jarcovjáka. Základem souboru byla mládežnická skupina z Kašavy, která pod vedením manželů Libuše a Jiřího Perůtkových (tanečníků zlínského Bartošova souboru písní a tanců) nacvičila valašské figurální tance pro místní dožínky. Manželé Perůtkovi byli také prvními uměleckými vedoucími Kašavy.

Do roku 1991 bylo hlavním zřizovatelem Valašského souboru Kašava sloučené JZD Podhoran Lukov, od roku 1976 společně se zlínskou ZUŠ Štefánikova, s níž kolektiv navázal intenzívní spolupráci. V období 1991–1997 byl soubor zaregistrován jako občanské sdružení. V roce 1997 se Valašský soubor Kašava stal uměleckou složkou Sdružení přátel lidové kultury KAŠAVA a zároveň jeho nejvýznamnější součástí. V roce 2015 došlo ke změně názvu spolku na Valašský soubor Kašava, z. s.

Choreografové a vedoucí

 V roce 1973 byli přizváni k choreografické spolupráci manželé Věra a Jindřich Kovářů a v roce 1976 Karel Pavlištík, který jako choreograf, režisér a umělecký vedoucí (1981–1987, 1991–1996) vtiskl souboru charakteristické rysy. V letech 1996–2009 a poté od roku 2013 je uměleckou vedoucí Lucie Uhlíková. Ve vytčeném uměleckém směru dále při stavbě repertoáru pokračovali Veronika Jedličková, Markéta Pavlištíková, Magdalena Preiningerová, Michal Preininger (umělecký vedoucí souboru v letech 1987–1991), Soňa Staňková, Ivana Podešvová, Anna Macháčková a Kristýna Kubíčková-Preiningerová. Vedle nich však Kašava úzce spolupracovala s celou řadou folkloristů, výtvarníků a herců. V současné době vede taneční složku Ondřej Pavlištík.

Festivaly, úspěchy

World Folkloriada Anseong 2012Soubor vystupuje v programu zlínského Festivalu dechových a folklorních souborů, Zlínských Vánoc Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, na Rožnovských slavnostech, Národopisném létě v Rožnově pod Radhoštěm či MFF ve Strážnici, kde se v roce 1988 stal laureátem festivalu za přirozenou a scénicky působivou prezentaci masopustních obyčejů, v roce 1989 se tanečníci Libuše a Jiří Perůtkovi stali laureáty festivalu za stylovou a bezprostřední interpretaci valašského lidového tance, v roce 2001 se stal laureátem dívčí pěvecký sbor souboru a v roce 2009 se soubor stal laureátem za zpracování materiálu luhačovického Zálesí v pořadu Pod Biskupskú horú hospoda malovaná. Soubor se stal také laureátem IV. Československého festivalu folklorních souborů v Košicích (1981). Cimbálová muzika získala v roce 2009 ocenění FOSKAR. Kašava účinkovala také na Dnech folkloru na Slovanském ostrově ke 100. výročí Národopisné výstavy českoslovanské v Praze (1996), na folklorním koncertu v rámci Pražského jara (1997), na folklorním koncertu v rámci Všesokolského sletu v Praze (2018) i na řadě zahraničních festivalů (Anglie, Belgie, Egypt, Francie, Jižní Korea, Kypr, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, USA ad.). Soubor vystupoval rovněž v několika televizních pořadech, např. Muzikanti, hrejte (1986, režie Milan Peloušek) a Už tu smrť nesem (1991, režie Rudolf Tesáček).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.